Yerba mate zamiast kawy? Jak najbardziej! Poznaj rodzaje tego naparu i wybierz odpowiedni dla siebie

Yerba mate, połudiowoamerykańska siostra kawy i herbaty, w ostatnich latach zyskała wielu zwolenników również w Polsce. Dietetycy uważają ją za najzdrowszy wśród pobudzających naparów, a tradycyjne tykwy i bombille na dobre zadomowiły się w kuchniach osób lubiących poznawać smaki świata. Czym właściwie jest yerba, jak się ją parzy i jakie ma zalety?

 

Artykuł wyjaśni Ci:

  • Czym jest yerba mate i jakie jej rodzaje znajdziesz na rynku?
  • Jakimi właściwościami charakteryzuje się ten napar?
  • Jak poprawnie parzyć yerba mate?

Co to jest yerba mate?

Yerba mate to susz produkowany z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) – rośliny występującej w Paragwaju, Brazylii i Argentynie. Po odpowiednim przyrządzeniu otrzymuje się z niego energetyzujący napar, barwą przypominający herbatę, a właściwościami – kawę.

Yerba mate odznacza się cierpkim, nieco ziołowym i dymnym smakiem – choć oczywiście napar naparowi nierówny. Podobnie jak w wypadku kawy czy herbaty yerba mate występuje w wielu postaciach, a dostępne na rynku produkty różnią się intensywnością smaku, zawartością liści, pyłu i patyczków, sposobem uprawiania (yerby organiczne i konwencjonalne), obróbką oraz dodatkami – yerby mogą być aromatyzowane lub mieszane z naturalnymi składnikami, takimi jak mięta czy guarana. Najlepsze rodzaje yerba mate to te zawierające proporcjonalnie jak najwięcej liści w stosunku do pyłu i patyczków – są delikatniejsze w smaku, lecz mocniej pobudzają.

Yerba mate – właściwości naparu

Yerba mate zyskała światową sławę ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, pobudzające, zdrowotne i oczyszczające. Napar z ostrokrzewu zawiera mateinę – to inna nazwa dla kofeiny, jednak w odróżnieniu od substancji znanej z kawy ta w yerba mate ma działanie długotrwałe, pobudza stopniowo i zapewnia energię na cały dzień, a nie tylko w chwilę po wypiciu. Ponadto mateina nie działa drażniąco na żołądek i nie obciąża serca – to dlatego yerba jest świetną alternatywą dla porannej kawy.

Swoje właściwości zdrowotne yerba mate zawdzięcza zawartości teobrominy, przeciwutleniaczy, witamin: A, B1, B2, B3, B5, C, E, minerałów: magnezu, manganu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza i in., a także polifenoli. Ponadto napar z ostrokrzewu poprawia pamięć i koncentrację, łagodzi skutki stresu, korzystnie wpływa na metabolizm, wzmacnia odporność, działa oczyszczająco, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Yerba mate zmniejsza też uczucie głodu, dlatego często zaleca się jej picie w dietach odchudzających.

Yerba mate – jak parzyć zgodnie ze sztuką?

Zgodnie z tradycyjnym ceremoniałem yerba mate przygotowuje się i podaje w naczyniu zwanym matero wykonanym z owocu tykwy, rogu lub z ceramiki. Obecnie można też kupić matero bambusowe, gliniane czy drewniane, a także z metalowym okuciem. Do picia yerby służy rurka filtrująca, czyli bombilla.

Aby przygotować napar, należy wsypać porcję suszu do matero, zakryć dłonią otwór, odwrócić naczynie i kilkakrotnie nim wstrząsnąć. Dzięki temu większe kawałki suszu opadną na dno i zatrzymają się na sitku bombilli. Zalewając yerba mate wodą, najlepiej trzymać naczynie pod kątem ok. 45 stopni, natomiast bombilla powinna być umieszczona tam, gdzie suszu jest najmniej. Do parzenia należy używać wody o temperaturze maks. 80 stopni. Podobnie jak zieloną herbatę tak i yerbę można zalewać wodą wielokrotnie, dopóki napar będzie utrzymywał swój aromat.

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z yerba mate? Zajrzyj na Allegro, gdzie znajdziesz zarówno różne rodzaje suszu, jak i wybór akcesoriów do parzenia.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

http://huddled.com.pl http://nederland-oeso.org/praca-w-niemczech-kwestie-finansowe-i-podatkowe/ http://godrejmeridien-gurgaon.com/trwaly-fotel-do-ogrodu/