Maszyny do granity i komponenty do lodów

Słodkie desery, orzeźwiające napoje i smaczne lody to elementy, których nie może zabraknąć w żadnej restauracji, kawiarni czy punkcie gastronomicznym. W sezonie letnim są to najczęściej i najchętniej zamawiane i spożywane produkty. Każda restauracja powinna zadbać o jak najlepszą jakość serwowanych dań, deserów i napojów. Istnieje wiele sposobów na to, aby oferować wspaniałe pyszności i przyciągać klientów.

Maszyny do granity

Granita jest stosunkowo mało znanym mrożonym deserem, mającym swe korzenie we Włoszech. Swoją konsystencją przypomina sorbet, lecz odróżnia go ziarnista struktura lodu. Ten deser w tradycyjnej wersji wykonuje się z cukru, wody i soku z cytryny. Podawany jest wtedy ze słodką bułeczką. Obecnie istnieje inny sposób wykonywania granity. W restauracjach do tego celu wykorzystuje się granitory – specjalne maszyny do granity, które usprawniają proces przygotowywania deseru. Zastosowanie tych urządzeń ma wiele zalet. Przede wszystkim są bardzo pojemne i umożliwiają szybkie chłodzenie płynów, dzięki czemu można wykonać dużą ilość napojów w krótkim czasie. Maszyny są bezpieczne i proste w obsłudze. Dodatkowo ich mobilność sprawia, że w łatwy sposób można przenieść je w dowolne miejsce. Ponadto maszyny do granity umożliwiają wykonywanie różnych innych deserów, na przykład koktajli. Aby przygotować ten włoski specjał zwany granitą w maszynie, potrzebne są syropy do granity. Takie syropy można nabyć w pięciolitrowych pojemnikach o przeróżnych smakach i aromatach. Od owocowych, po kawowe i oranżadowe – klienci z całą pewnością będą zadowoleni. Takie syropy można wykorzystać również do przyrządzania innych deserów.

Komponenty do lodów

Lody to pozycja obowiązkowa w menu każdej restauracji. Stworzenie nowej, letniej oferty deserów lodowych to sposób na zachęcenie klientów do odwiedzenia miejsca i spróbowania tych smakowitości. Przy produkcji lodów niezbędne są odpowiednie komponenty. Należą do nich lody w proszku, płynne masy lodowe, bazy, pasty i koncentraty. Nie można oczywiście zapomnieć o dodatkach, takich jak wafelki, posypki, sosy, bakalie, syropy i inne smaczne rozmaitości. Dzięki tym komponentom przygotowywanie lodów staje się szybkie i proste, a uzyskany deser powala smakiem i zadowala zarówno klientów, jak i pracowników restauracji.