Garnki, kociołki, tygielki, rondelki – jak wybrać?

Patrząc na ogromną liczbę książek kucharskich stojących na półkach księgarń i bogatą ofertę dostępnych w telewizji programów kulinarnych, nietrudno zorientować się, że tematyka dotycząca zagadnień gastronomicznych musi się cieszyć dużym gronem odbiorców. Rankingi garnków https://www.bomi.pl/ranking-garnkow-top-10-najlepszych-modeli/ potwierdzają, że istotnie tak jest. Lubimy pichcić, chętnie podpatrujemy rozwiązania, które stosują w swoich kuchniach inne osoby. Żeby w pełni cieszyć się tym jakże kreatywnym hobby, warto zadbać o odpowiednią kolekcję garnków, w których przyrządzać będziemy swoje kulinarne dzieła.

Ranking garnków

Wybór jest bardzo szeroki, wybierać można spośród garnków aluminiowych, stalowych, miedzianych, żeliwnych oraz szklanych. Różnią się one nie tylko materiałem, z którego są wykonane, ale także wagą i stopniem odporności na zniszczenie. Takie na przykład garnki żeliwne świetnie sprawdzą się w przypadku potraw wymagających długiego duszenia, jednak same w sobie są dosyć ciężkie, co może niektórych zniechęcać. Z kolei garnki stalowe odporne są na zarysowania, ale niepolecane w przypadku alergików, ponieważ zawierają uczulający nikiel.

Według rankingów chętnie nabywane są garnki z powłoką teflonową, umożliwiającą smażenie (niemal) bez dodatku tłuszczu, jednak pamiętać należy, że teflon nie jest warstwą odporną na ścieranie, wymaga więc delikatnego traktowania. Z tej też przyczyny dla osób, które mają tendencję do mocnego szorowania garnków, godniejsze polecenia będą modele z powłoką tytanową bądź ceramiczną. Jedna i druga jest bardzo odporna na zniszczenia.